Translate

środa, 19 marca 2014

Wegetariańskie paczuszki z ciasta francuskiego




Dzisiejsza wegetariańska propozycja najbardziej powinna spodobać się smakoszom warzyw w orientalnym stylu. Danie to stanowi przeciwwagę dla pieczonych pierogów a zawartość także może być dowolna. Ciasto można wykonać samemu wówczas będzie smaczniejsze ale jeśli nie ma się czasu można skorzystać z gotowego.


Zapraszam!




Składniki jakich będziesz potrzebować (około 15 sztuk):


  • ciasto francuskie o wymiarach 30x30 cm
  •  4 ziemniaki ugotowane i rozgniecione
  • 3 jaja
  • 150g serka topionego
  • 100g zielonych oliwek pokrojonych na talarki
  • garść drobno posiekanej natki pietruszki
  • łyżeczka mielonego kminu
  • pieprz i sól morska
  • 1 łyżeczka Harris'y (opcjonalnie)

 
Sposób przygotowania: 


Ziemniaki, czosnek, 2 jaja, serek topiony, oliwki, pietruszkę oraz przyprawy dokładnie razem wymieszaj. Ciasto wyłóż na blat, potnij na około 15 kwadratów. Na środku każdego umieść farsz (około 1 łyżeczkę), połącz ze sobą przeciwległe rogi, dokładnie ściśnij połączone boki na kształt koperty. Wszystkie paczuszki posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 20 minut.  
 
 

Smacznego! Saha ftourkoum! Shahiya tayyba!





1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...