Translate

poniedziałek, 17 marca 2014

Wiosenna wegetariańska zupa z selerem naciowym




Kalendarzowa wiosna zbliża się wielkimi krokami ale ja wiosnę czuję już w powietrzu od pewnego czasu. Mój organizm również daje mi sygnały, których nie bagatelizuję. Uwielbiam odwiedzać targowiska, uwielbiam te wszystkie kolory, zapachy, kształty warzyw czekających na zakup. Swojski twaróg, mleko, śmietana, masło, jaja. Aromatyczne, mięsiste wiązki zieleniny, których zapach przywołuje odległe wspomnienia z dziecięcych lat spędzonych na wsi. 

Od pewnego czasu mam ochotę wyłącznie na aromatyczne surówki z chrupiących warzyw, owoców udekorowane zieleniną i słodko-kwaśnym sosem. 

Moja dzisiejsza propozycja to łatwa i szybka zupa warzywna we wiosennych kolorach. Pożywna, doskonała jako pierwsze danie obiadowe lub późniejsze śniadanie.


Zapraszam!



 
Składniki jakich będziesz potrzebować (3-4 porcji):


  • 1 cebula drobno posiekana
  • 1 większy ziemniak pokrojony w kostkę o boku 1/2cm
  • 1 łodyga selera naciowego pokrojona na plastry
  • 1 strąk żółtej, zielonej lub białej papryki pokrojony w drobną kostkę
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy lub oleju z pestek winogron
  • 1/2 litra bulionu warzywnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki ryżu okrągłego
  • kawałek pora pokrojony na półksiężyce

 

Sposób przygotowania: 


W garnku rozgrzej oliwę, smaż na niej cebulę aż się zeszkli, dodaj ziemniaka i smaż przez około 1 minutę mieszając. Dodaj paprykę, seler i smaż całość przez kolejną minutę, domieszaj czosnek i smaż mieszając kolejną minutę. Warzywa zalej bulionem i doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, dopraw sokiem z cytryny, solą, pieprzem i dodaj ryż. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Na koniec podaj por i gotuj kolejne 5 minut. 







Smacznego! Saha ftourkoum! Shahiya tayyba!






 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...